Termografering

Termografi er en varmeteknisk målemetode af huse, som viser overflade temperaturen på huset med farver. Farverne kan afslører, hvor varmen slipper ud af huset. Undersøgelsen kan dermed give et billede af, hvor varmen går til spilde i din bolig.

Undersøgelsen foregår ved brug af et avanceret infrarødt kamera, som er temperaturfølsomt, og hvor kameraet registrerer infrarød stråling. Her afslører kameraet temperaturen på husets overflader. Der, hvor overfladen er koldest, er farven grøn eller blå, og der, hvor den er varmest, er farven rød eller gul.

Der dannes altså billeder (termogrammer), som kan identificere selv små detaljer, der har betydning for boligens tæthed, varmetab og varmespild. Billederne afslører det, som vi normalt ikke kan anskue med det blotte øje. Derfor kan en termografisk undersøgelse af dit hus, være de første skridt på vej mod overvejelser omkring eventuelle energiforbedringer.

Ved at benytte en termografisk måling kan du fjerne tvivlen om, hvorvidt der er varmetab eller ej. Det gør, at du kan spare mange håndværkertimer, da den termografiske måling kan indsnævre problemstillingerne og være med til at kortlægge de udbedringer, dit hus kræver.

Kuldebro

En kuldebro er et sted, hvor kulden kan trænge ind udefra gennem husets konstruktioner. En kuldebro kan f.eks. opstå steder, hvor materialer har direkte forbindelse fra husets yderside til husets inderside, så kulden kan transporteres gennem materialet.

En kuldebro er et område i huset, hvor isoleringsevnen er dårligere end den omgivende konstruktion. Dvs. at kuldebroen lader varmen slippe ud og lader kulden komme ind. Ved en kuldebro vil det typisk være koldere og det føles som om det trækker eller at kulden stråler.

Kuldebroer kan vise sig som mørke striber på lofter eller vægge, som kommer, når støv og snavs sætter sig fast i kondens. Kondensen opstår, fordi den kolde overflade ved kuldebroen møder den varme fugtige luft. Det kaldes også sortsværtning.

En kuldebro kan også opstå, hvis et isoleringsarbejde ikke er udført omhyggeligt nok. Isoleringen kan f.eks ligge forkert inde i en hulmur, eller den kan være sunket sammen. Det kan du ikke umiddelbart se, da isoleringen jo er skjult inde i hulmuren.

Kilde: Bolius.dk

Hvad kan termografi
bruges til

  • Undersøge varmeudslip, dårlig udført eller mangelfuld isolering
  • Undgå fugtige overflader som kan udvikles til skimmelsvamp
  • Skjulte utætheder i varmesystemer, som kan give råd og svamp
  • Til at undersøge om du har haft skadedyr på loftet, som kan have ødelagt eller rodet isoleringen
  • Om gulvvarmeslanger ligger korrekt (så varmen bliver fordelt optimalt), eller hvis der er lækager
  • Om elinstallationer er udført korrekt, så de ikke overophedes